Arvatkaa mitä!


 Kolme vuotta ja kaksi kuukautta siihen liki pitäen meni, mutta siinä se nyt on: TAKKI. Uusi kevättakki. Tämän ostamiseen käytin kyllä niin pitkän harkinta-ajan, että avioeron ottokin olisi varmasti nopeampaa.


Meinasi se tämäkin jäädä ostamatta, kun painelin pin- koodia kassalla ja kone ilmoittaa hylättyä. Pieni punainen hetki ja toisella kädellä kaivaa puhelinta. En nyt ruvennut selittelemään, että en ymmärrä miksi se ei toimi. Yhteyksissähän se varmasti vika on, jos ei tilillä ole katetta. Työpaikan ja minun välillä siis, eivät maksa tarpeeksi palkkaa. Avaan verkkopankin, siirrän pennosia sinne tänne ja nöyränä kokeilen uudestaan. Hyväksytty. 

Miten tähän päädyttiin? No mitenkä muuten kuin että ylivarojen minä olen elänyt. Joka paikassa saa nykyään itkeä: bensatankilla, kahvihyllyllä, juustotiskillä. Tekee mieli ottaa uhmaikäisestä mallia ja vetää itsensä lattialle ja huutaa: Mutta kun mä haluan halvempaa kahvia! 

Lapsille piti siis lähteä ostamaan hiukan prameampaa prismaa. Kesänjuhlat ja remontti on pilannut budjetin täysin. Tai se yksi terassi-ilta, joka venähti kuitin mukaan aivan liian pitkäksi. Mutta lapsia syytän, mitäs ei kahden vuoden takaiset juhlavaatteet mene enää päälle. Minulla on vielä 15 vuotta sitten ostettu sama mekko ja hyvin mahtuu, ottaisivat mallia. 

Siis niitä juhlavaatteita ja kenkiä piti ostaa. Melkein pyörryin kuin kävelin kenkäosastolle. Teini esitteli 80e kenkiä. Sanoin, että esittele vaan vaikka tuolle tädille, me mennään alelaarille. Laarista huolimatta, loppulasku kiikkui jossain 150e tietämillä. Pysähdyin vielä takkiosastolle. Ajattelin ilmeisesti, että rahaa on, ettei paskalle taivu. Taivuin kuitenkin ottamaan se takin ja sitten kassalla hävettiin.

Joka kerta se hävettää yhtä paljon. Sitä ei saa mielestä. Se on niin suuri häpeä suomalaiselle kun ei ole rahaa. Kaikki katsoo ja puhutaan, että mitä se tuokin takkia ostaa, vaikkei ole varaa. Kassahan varmasti muistaa minut joka kerta tämän jälkeen. 

Mutta oliko se takki kaiken tämän arvoista? Kyllä, pieni häpeä pitää elossa ja takki lämpimänä. 

Kommentit