Epäonnen lautapeli

 Viime aikoina on ihmiset postanneet kuvia suhteellisen paljon lautapelien pelaamisesta. En tiedä, yrittääkö he kohentaa vanhemmuuttaan somessa vai onko kyse pelkästään vain tahallisesta perhesuhteiden rikkomisesta.

Kun lapsi on pieni, otetaan hän mukaan peleihin, koska kuka sitä muuten vahtisi. Pitää olla tarkkana, koska hän voi syödä kimblen nappulan nopeammin kuin yksikään muu pelaaja.

Kun hän kasvaa hiukan, aletaan pelata helppoja muistipelejä. Hänen omilla säännöillään tietenkin. Eli pitkin lattiaa ja jo vain on äidillä erilainen peli, kun yrittää löytää ne saat...n kortit, jotka on levitelty pitkin mökkiä.

Lapsi hiukan kasvaa ja opetellaan hiukan sääntöjä. Parin löytäminen on pikkusen helpompaa, kun toinen kortti ei ole jääkaapin takana ja toinen sohvan alla.

Ollaan päästy siihen tilanteeseen, että osataan jo pelata. Ja ai että, se vanhemmuuden vaikein osuus: Antaa lapsen voittaa. Joka kerta. Hän hymyilee onnellisesti ja sydämessäni käy ihana läikähdys. No ei tod, tekisi mieleni ottaa revanssi ja näyttää, missä ne kanat, kissat ja koirat luuraa.

Ja seuraavaksi se kaikella vaivalla opetettu voittaminen, pitää murtaa. Pitää opettaa lapsi häviämään. Siis mitä vit..ua? 

Kun lautapeli on kaatunut sen kymmenen kertaa, lapsi luovuttanut sen sata, hän vihdoin alkaa tajuta, ettei aina voi voittaa. Hän alkaa himoita pelaamista. " Äiti, voidaanko pelata?" - nalkutus alkaa. Jos ei suostu, on käsillä suurin marttyyriesitys sitten koronan. Tiedättekö miten se alkaa? Minäpä kerron. "Äiti, sinä et koskaan pelaa minun kanssa. Mutta äiti." Muutama kyynel ja kimble on pöydällä.

Lapsesta kasvaa teini ja pelit vaikenee. Ja valikoituu. Ei ainakaan tuota, eikä tuota. Pelataan äiti se, mikä kestää kolmen tunnin ja ikuisuuden väliltä. Mutta mikä parasta, nyt ei ole sääntöjä. Nyt pelataan nainen lasta vastaan tosissaan. Ja aina voi heittää mökötyskortin pöytään, jos on tappiolla. Äiti siis. Puoliso pelaa sohvalla veikkausta, kumpi kaataa pelilaudan ekana ja käyttää monopolyn rahoja uunin sytykkeenä. 

Mutta ai että, miten nautinnollista se on. Siitä voi ottaa pari kuvaa someen. Mietin kyllä, miten ne pelilaudat on ehjiä, mutta somessahan kaikki on mahdollista. Mutta kyllä se erottaa perheitä, iästä riippumatta.


Kommentit